Tall for teoretiske og praktiske prøver fra år 2002 og frem til og med 2018
Nesten halvparten stryker på teoriprøven. Når man slår sammen beståttprosenten for samtlige trafikkstasjoner i hele landet, viser tallene fra Statens vegvesen at kun 52 prosent består teoriprøven, mens 77 prosent greier oppkjøringen på første forsøk.
Statistikken for byene Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø viser at det er kommende bilister i Bergen og Oslo som sliter mest med å bestå den praktiske prøven.
Sliter med teorien Og tallene fra Statens vegvesen viser at adskillig flere stryker på teorien enn praktisk prøve. Halvparten av alle som tar teoriprøve for klasse B på Risløkka i Oslo stryker. 45 prosent stryker i Bergen, og i Stavanger stryker 47 prosent.
Når det gjelder den praktiske oppkjøringen, er strykprosenten lavere. I Bergen strøk 32 prosent den praktiske prøven ifjor, mens 29 prosent strøk i stor-Oslo. Det betyr at kun 69 prosent besto prøven i Bergen, mens tilsvarende tall for stor-Oslo var 71 prosent.
Trondheim best
Av landets største byer er det Trondheim som kan smykke seg med de beste tallene. 62 prosent besto teorien, og hele 82 prosent besto den praktiske prøven. I ingen av de andre byene har over 80 prosent bestått. - Trondheim har en høy beståttprosent på teorien, og dette kan også være noe av årsaken til at mange klarer den praktiske prøven, mener Karsten Nikolaisen ved seksjon for trafikkopplæring i Vegdirektoratet. I Trondheim er man med andre ord flinkere enn resten av landet.
Like vanskelig over alt
Er det vanskeligere å ta lappen noen steder enn andre? Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) mener at det ikke er slik at det er vanskeligere å ta lappen enkelte steder enn andre. - Vanskelighetsgraden er i mindre grad påvirket av hvor du tar lappen. Vi mener opplæringen og kravene er ganske like uansett hvor man bor, mener styreleder i ATL, Tore Inge Soma. - Man trenger ikke frykte byen når man skal ta lappen. Læreplanen er lik enten man bor i Oslo sentrum eller i Finnmark, selvom det ikke er alle steder man får trent like mye på lyskryss, mener Soma.
Opplæring over tid best
ATL mener mengdetrening er mye viktigere enn å plukke ut stedet der det er minst mulig lyskryss og rundkjøringer når man skal ta lappen. - Transportøkonomisk institutt påpeker at man trenger god tid opplæringen, helst et år. - Etter trafikalt grunnkurs bør man kjøre hjemme, dernest ta noen kjøretimer, så trene mer hjemme. Kjøreopplæring over tid som for mange kilometer på veien er det beste og sikreste, mener Tore Inge Soma.
- Intensivkurs ikke godt nok
I flere år har mange valgt intensivkurs for å sikre seg førerkortet på en uke eller to. Flere kjøreskoler tilbyr dette i mindre byer og tettsteder i Norge. ATL mener intensivkurs er en dårlig idé. - Vi pleier å si at mange kommer hjem uten penger og uten førerkort. Intensivkursene er ikke noe stort problem for føreropplæringen, men vi mener likevel trening over lang tid er det sikreste og beste, sier Tore Inge Soma.
Han mener den norske føreropplæringen er blant Europas beste, ikke minst fordi man legger stor vekt på risikovurderinger og holdninger.
Kilde: Aftenposten.no